Volksbeving

Van babyboom naar bevolkingscrash
Fred Pearce

We zijn de zeven miljard mensen gepasseerd. In sommige landen is de helft van de bevolking jonger dan zestien jaar. Een miljard babymakers bereikt binnenkort de puberteit. We lijken op een demografische ramp af te stevenen. Geen wonder dat dit krantenkoppen oplevert.

Nieuw is echter dat vrouwen bezig zijn de ‘bevolkingsbom’ te demonteren. Geleidelijk aan, en grotendeels uit vrije keuze, krijgen vrouwen minder kinderen, liefst niet meer dan twee gemiddeld. Vrouwen hebben altijd naar vrijheid gesnakt; niet naar een bestaan als huissloof of broedmachine. En nu nemen ze die vrijheid.

Volksbeving leert ons dat het perspectief is gekanteld.

Pearce gaat van Malthus en de eugenetica naar de gedwongen geboortenbeperking. Hij laat o.a. zien hoe een jonge bevolking de motor kon worden van het Chinese economische wonder en hoe de vergrijzing van diezelfde bevolking dit weer zal ondermijnen. En Pearce stelt de vraag: komt er deze eeuw toch een Malthusiaanse milieunachtmerrie, of zal de babyboomgeneratie de wereld groener, gelukkiger, wijzer en zuiniger maken?

“Als er per vrouw 1,6 kinderen worden geboren, worden 5 vrouwen er in de volgende generatie 4. Als dit proces eenmaal op gang is, wordt het bijna onverbiddelijk. Want hoe verder het gaat hoe extremer het aantal kinderen wordt dat nodig is om terug te komen op het oude niveau. Vandaar dat niet alleen voor Europa, maar ook voor China een grote vergrijzing wordt voorspeld.”

Fred Pearce, in Volksbeving

“Sober en fascinerend verlegt Pearce de grenzen van het debat over overbevolking. De inzichten van dit briljante boek kunnen vele levens sparen en veel lijden voorkomen.”

Andrew Simms, New Economics Forum
inhoud
inleiding
Filosofie van de eenvoud