Ver van huis

Nieuwe moed in deze dwaze wereld
Margaret J. Wheatley

Hoe blijf je vol goede moed in een wereld die ver van huis is – ver van verbinding met elkaar, ver van ecologisch evenwicht? We worden opgeslokt door werkdruk, sociale druk en bureaucratische systemen. Onze hoopvolle initiatieven tot verbetering worden te vaak gefrustreerd of blijven druppels op een gloeiende plaat. En met onze digitale communicatie en digitale identiteit bouwen we een nieuwe toren van Babel.
Hoe houd je het vol niet uitgeput of somber te worden, maar het goede te blijven doen en je veerkracht te behouden?

Margaret Wheatley stelt dat onze reductionistische wijze van analyseren ons alleen maar verder van huis brengt en voert in plaats daarvan het principe van emergentie op: situaties, nieuwe technologieën en maatschappelijke factoren brengen ons over kantelpunten heen, waarna er geen weg terug meer is. We kunnen alleen voorwaarts, de nieuwe situatie onder ogen zien, en van daaruit handelen. Emergentie vereist een houding waarin we nieuwsgierig, alert en open zijn naar wat komen gaat en ons instellen op nieuwe omstandigheden.
Ver van huis nodigt de lezer uit tot krijgerschap van de menselijke geest, als de Shambhala-krijgers uit het boeddhisme, slechts bewapend met compassie en inzicht. Alleen hiermee en op zoek naar zachtheid, fatsoen en verbinding met elkaar en met jezelf, houden we het vol – en deze levenshouding zal bijdragen aan het proces van continue emergentie en de wereld van binnenuit helen.

Een betoog, dat de huidige maatschappij beziet, recente kennis uit wetenschap betrekt en wijsheid uit het boeddhisme integreert. Een inspiratie voor eenieder die de toestand van vandaag met zorg beziet, en die wil bijdragen aan een betere wereld vanuit zijn of haar innerlijke kracht en met een lange adem – op de werkvloer, binnen de bureaucratische systemen, bij maatschappelijke initiatieven, of gewoon in het dagelijks leven.

“…een bijna onweerstaanbaar beroep op onze innerlijke goedheid, door … met ferme hand te wijzen op ons fundament als mens: onze nieuwsgierigheid, humor en veerkracht.”

Sander Tideman, Nyenrode Business Universiteit

“Dit is geen boek van hoop, maar wel een boek van vertrouwen. Ik zie meer en meer mensen met grote moed de dolgedraaide tredmolen verlaten om op grond van hun authentieke overtuigingen leven en werk hernieuwd gestalte te geven.”

Matthijs Schouten, WUR
deel1
voorwoordSchouten
Filosofie van de eenvoud